Tre män och en båt

Hur man kastar pengar i sjön…

Våren är här!!!

Posted by Zoid on March 12, 2007

Våren har gjort storstilat intåg i Göteborg och med den båtsäsongen. Nu är det väl lite för tidigt att räkna ut vintern än. Helt plötsligt kan man ju stå där med snö upp till anklarna och undra var våren tog vägen… Men idag har jag gått omkring med vårkänslor och strosat på stan och caféer, man känner liksom inte för att gå hem.

Snart nog skall båten få sig lite kärlek också, men först skall vi fixa containern. Jag har lokaliserat MCR ute i Skandiahamnen som enligt uppgift kan vara oss behjälpliga med lite spillplåt. Jag åker nämligen förbi där varje gång jag skall ut till Arendal och jobba. Jobbandet har för övrigt haft en negativ inverkan på mina besök på båten, jag har inte varit nere på kajen på två veckor drygt. Men jobbandet kommer att ha en positiv inverkan på min ekonomi och därmed också båtbudgeten så i slutändan är det ändå ett stort plus!

13 Responses to “Våren är här!!!”

 1. Kottvar said

  Men jag har varit där. Idag kördes pump samt byttes främre angöring.

 2. mr C said

  Jag har nu ägnat ganska många timmar åt tekniskt distansarbete. Har skapat en liten styrkrets till pumpgivaren. Den är ett under av enkelhet och funktion och jag är riktigt stolt. Börjat löda ihop de delar jag äger. Några till måste köpas på elfa, men det är små pengar vi pratar om.

  Ursprungliga problemet:
  En switch, oavsett typ, kommer starta pumpen när givaren är i sitt toppläge. När pumpen sedan fått ut så mycket vatten att givaren börjar sjunka, så kommer switchen gå tillbaka till sitt ursprungsläge och pumpen stängs av. Resultatet blir att givaren pendlar mellan toppläge och “nästan toppläge”, kölsvinet blir aldrig torrt.

  Lösning på problemet:
  Switchen startar inte pumpen. Switchen laddar upp en kondensator, som i sin tur öppnar en mosfet-transistor, som suger ström genom en reläspole. Så länge reläet är öppet, så går pumpen. Reläet är öppet så länge det finns energi i kondensatorn, även långt efter att switchen slagits ifrån. Kondingen laddas ur långsamt genom ett stort motstånd. Genom att variera värde på motstånd och kondensator, så kan man reglera tiden för avslagsfördröjningen.

  Varianten jag börjat bygga kommer att fortsätta köra pumpen ca 4 minuter efter att givaren börjat sjunka.

  Inte dumt va!

  Den har några till tekniska features, såsom manuell av och på, samt en lysdiod som indikerar att reläet är öppet. Lysdioden är praktisk vid felsökning, då man direkt vet om det är fel på pumpen, eller om felet ligger någonannanstans.

  Switchen som styrs av “flötet” är för övrigt ett tungelement, alltså en helt kapslad switch, styrd av magneter. M a o totalt okänslig för fukt, kyla, kemikalier och oxidering.

  Delar som saknas är:
  2 tryckknappar med momentan slutning.
  1 tungelement
  1 relä
  1 apparatlåda i plast
  Samt någon form av vettiga kontaktdon. Helst rejäla skruvterminaler.

 3. Zoid said

  Låter bra som fan!

 4. Cpt Jack said

  Men, va fan?! Harru fått ett jobb Zoid!!?! Grattis! Va kul! Vad? När? Hur? Å lycka till!

  MOSFET trodde jag för övrigt mest återfanns i förstärkare… Där man f.ö. gärna har kondingar på 1F eller så. :D

 5. Zoid said

  Jorå, fast inget glassjobb som du fått… Här ser du en riktig grovarbetare :-D

 6. mr C said

  ehum, ehm, jo… alltså…
  Det är riktigt och sant som du säger, att mosfetar förekommer i förstärkare. Fast, de är praktiska till mycket annat också. Det är helt enkelt en av de vanligaste typerna av transistorer, med oändlig bredd i användningsområden. Grejen med förstärkare är att det var lite tufft att skriva MOSFET på sin Peavey-rigg 1985. Av någon anledning så verkar det inte som om volvo eller ibm tycker att det är lika fräckt att skylta med vilken typ av trissor man använder.

  Angående kondingar på 1 farad, så har jag aldrig sett sådana i andra sammanhang än bilstereo, där spänningen är så låg att den fysiska storleken kan hållas behändig, typ ölburk. Skulle man använda så hög kapacitans i en rörstärkare, som körs på högspänning, så skulle väl kondensatorn bli stor som en silltunna – minst. Å andra sidan snackade vi ju grusförstärkare här, så varför börjar jag svamla om rör?

  Skulle egentligen bara säga att jag har en god och en dålig nyhet!
  Vi börjar med den dåliga: Den gule pumpen är död. Det har läckt in vatten i motorn på den (hur ironiskt är inte det?).

  Den goda nyheten är att avslagsfördröjningskretsen nu ligger färdig och fungerande på mitt verkstadsbord. Vi bråkade några timmar, hon och jag, för hon ville inte fungera som jag tyckte hon skulle, men efter en lång rad kompromisser kommer vi nu helt överens. Tidsfördröjningen är klockad till 3 minuter och 20 sekunder, vid 10,5 volt. Sannolikt kommer det öka ett par minuter när vi höjer spänningen. Blir det för lång tid så är det mycket enkelt att korrigera, genom att ändra värden i rc-länken (just nu 1000µF & 5 MOhm).

 7. Zoid said

  Bra jobbat Mr C! :-) Kanske vi kan bryta pumpförbannelsen nu.

  Vad Cpt Jack menar med 1F kondningar är nog ett par monsterslutsteg av Stridbeck Jr vi såg på Arken för ett antal år sedan. Stora as till slutsteg modell garderob! Lät skit gjorde de dock om jag kommer ihåg rätt…

 8. Kottvar said

  RÖRDRIFT! HELA AKTERN FYLLD MED 6L6GC FRÅN SOVTEK!

 9. mr C said

  Då måste vi fixa högspännning först. Kan bli lite knepigt, eftersom som rör vill ha hög spänning och låg ström, medan båtbatterier tycker bättre om låg spänning och hög ström. Måste ju börja med att växelrikta likspänningen, vilket kan bli en aning knepigt om man vill bygga själv. Enklast, tuffast och bäst är förstås att köra old school roterande omformare. Alltså en likströmsmotor som driver en växelströmsgenerator. Väsnas en aning och har ganska kass verkningsgrad, i övrigt helt fantastiska prylar.

  Att ett slutsteg med 1F-kondingar låter skit, förvånar mig inte en sekund. Så länge det saknas kraftreservoar, filtrering och glättning, så är det motiverat att stoppa i mer kapacitans, men när man kommit upp den nivån så gör det ofta mer skada än nytta att peta i mer (sägs det, jag har inte testat själv).

 10. Kina said

  Gud. så krångligt! Tänk på att jag är naturligt blond. För övrigt har jag använt ett julklappsbatteri när jag bytte batteri på skvallerbyttan (nummerpresentatören). Det resulterade i att hela bredbandet dog, men allt går att fixa med några väl valda finska förbannelser.

  Voi satanaa, perkele!

 11. Kina said

  Eller saatana, ska det nog stavas.

 12. mr C said

  Voi Saatana – Finlands svar på Carlos Santana?

 13. Cpt Jack said

  Jodå, Arken var det, och inte lät det så bra som man hade hoppats. Men de kom med var sin pall. Man pallyften fick man stå för själv. Har för mig de vägde in på 350 kg styck. Med den vikten så går jag hellre på granithögtalarna som en lumparkompis hade. Hembygge naturligtvis. Pappan hans var bergssprängare till yrket. De lät (låter) fantastiskt!

  Saatana spelar tango med sambakänsla?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: