Tre män och en båt

Hur man kastar pengar i sjön…

Rittal i vardande

Posted by kottvar on September 9, 2009

Så här såg nya lilla elskåpet till Posidonkens maskinrum ut under ihopmonterandet. Mr C håller gärna till i köket och konstruerar vilket innebär att man ibland kan få bortskalad koppartråd på frukostmackan. Mmmm, copper… Men den har fyllts av fler grejjer och sitter monterad i maskinrummet, dock ej ännu inkopplad. Men jag tycker det är ett stort steg framåt. Kanske inte för mänskligheten, men i alla fall för elektriciteten.

Mr C får dock i eget inlägg beskriva vad lådan innehåller.

090907.01

One Response to “Rittal i vardande”

  1. Mr C said

    Lådan innehåller inget konstigt alls, bara radplint (Weidmüller WDU 2,5) på DIN-skena och lite kabelkanaler. Mycket mer än så ska det inte heller vara i den, då det är en bygellåda. Från den kommer flera mångledare utgå till olika platser på båten. Som en elektrisk knutpunkt. Eller kanske ännu mer som en gammaldags telefonväxel.

    När man sen i framtiden kommer på att t ex en knapp i styrhytten ska tända en lampa i aktern, så slipper man dra en ny kabel hela den långa krångliga vägen, istället lägger man bara bara in en bygel mellan två plintar. Till de yttre kopplingslådorna kommer dras separat kraft, så mångledarna kommer bara bära strömmar på signalnivå, för att dra reläer.

    Att välja att bygga upp hela elsystemet på det här viset känns ganska självklart för mig. Det blir kompakt och lättöverskådligt samt väldigt enkelt att felsöka och modifiera utan några större ingrepp.

    Nu ska vi bara se om jag kan hitta reläer, automatsäkringar och kapacitiva givare till rimliga priser!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: