Tre män och en båt

Hur man kastar pengar i sjön…

Vi blir malliga

Posted by kottvar on October 10, 2010

Eftersom väderprognoserna sa sol hörde jag med Häpnadsmannen om han kunde tänka sig assistera mig i mallproduktion denna söndag. Det kunde han. Det blev dimma.

Först dock den glada överraskningen att viss bärgning skett. Jag hade ingen aning om detta och var därför inte närvarande när dessa båda delar plockades upp från bottnen. Stålskelettet vittnar om att det gissningsvis rört sig om ett kompositbygge, alltså träbord på stålspant. Zoid kom ner och började upphuggningen av den del av Ziva som kommit upp.

För att konstruera en mall till fribord började vi med att med tvingar fästa ett ri (se artikel en bit nedan) för att bilda en linje mot det översta fribordet då även detta är bortmonterat sedan länge. Sedan sågade jag till en bredare planka (detta för att den inte skulle kunna böja sig i sidled) för rätt längd och ritade dit ett streck på varje decimeter. Då vi med tvingar satt denna i nederkant mätte Häpnadsmannen antal millimetrar från var kant av plankan till bordet under samt riet ovan.

Vi fäste sedan plankan mot en skiva. Från varje decimeter ritades sedan en punkt på skivan vid det antal millimetrar som mätts fram. Streck drogs mellan punkterna precis som när man var liten och det blev ett kul djur eller nått, men den här gången blev det förhoppningsvis samma form som det blivande bordet ska ha.

Att såga ut denna lätt bananformade mall var svårare än väntat. Jag körde först en bit med sticksågen. Trots att jag visste att jag skulle vara tvungen att vara noggrann blev det lite ojämnt.

Därför plockade vi fram bandsågen i förhoppning att den skulle vara lättare att få det snyggt med. Först måste det bytas sågblad, ett projekt som tog en stund eftersom vi först inte fattade varför bladet envisades med att hoppa av. Jag testade olika sågningsmetoder, men även med bandsågen var det ganska lurigt. Därför jämnade vi till den lite med slipmaskin efteråt.

Sanningens stund var så kommen. Hade vi lyckats? Ja, någorlunda hade vi faktiskt det. Det blev lite till slipande för att få in den. Dessutom tog det nästan hela dagen. Fast då hade vi såklart paus för kaffe och bulle. Två gånger. Men jag är nöjd. Vid det här laget har jag lärt mig att nya projekt blir mer tidskrävande huvudsakligen av en anledning: Det går åt dubbelt så många verktyg som andra gången man gör samma sak. När nästa mall ska göras har jag inte bestämt än. Först måste jag nämligen äta kalops och ordna ny ström till containern.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: