Tre män och en båt

Hur man kastar pengar i sjön…

Koppardemontering

Posted by kottvar on December 13, 2010

Som fortsättning på mitt publicerande av försenade sommarbilder kommer här några måttligt konstnärliga alster från juli. Zoid demonterar kopparplåtar från Ziva för att slippa bli bestulen på dessa bland metalltjuvar hett eftertraktade produkter. Träfartyg av denna och liknande modeller har oftast en rad av kopparplåtar längs med vattenlinjen som extra skydd mot vatteninträngning. De utgjorde också ett skydd vintertid då det fanns en risk att isen drog med sig drevet (inte propellerdrevet utan tätningen mellan skrovplankorna). Även Posidonken är byggd på detta vis. Jag har hört detta byggnadssätt kallas både förhydnad och förhydring. Vilket som är korrekt återstår att reda ut.

2 Responses to “Koppardemontering”

  1. Mizzarrogh said

    Nästan synd att kassera allt virke, tycker spant och annat har ett stort konstnärligt egenvärde om man snyggar upp dem och så, vi har själv ett gammalt spant i full skala som takdekoration i stugan, skall förses med lampor och så sedan, smitt en järnkorsett åt det som stagar upp och fästen för tak krokar mm, riktigt skön känsla ihop med vita träväggar av liknande slag som det var på gamla arbetsbåtar (eller bara ställa det mot en vägg). :)

  2. kottvar said

    Somligt från Ziva har sparats och kommer återanvändas på Posidonken. Större delen av spant och bord är dock murkna, innehåller väldigt mycket spik samt oljigt. Somligt blir ved.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: