Tre män och en båt

Hur man kastar pengar i sjön…

Planka på

Posted by kottvar on August 29, 2014

Det är väl, genant nog, ungefär två år sedan jag började med mallen till översta bordet på babord. Kanske är det mer. Vi ska nog inte ens fundera över hur länge sedan det var som det gamla bordet monterades bort. Jomen, så blir det ibland.

Idag var det dags att börja montera på den nu färdigsågade och -hyvlade nya bordet på sin rätta plats. Lång och fin – precis som jag – har hon legat med tyngd på mitten ett litet tag för att kanske få en böj på rätt ställe. Hon är rejält tung, två tum tjock och närmare fem meter lång som hon är. Vi behövde alltså vara två personer för jobbet. En liten stund var vi fyra. Jag passade nämligen på att fråga våra vänner på grannbåten Dolly om de hade några smarta tankar för att hjälpa oss lösa det problem som uppstod vid främre lasken. Vi kunde inte komma åt från insidan där eftersom ena bränsletanken sitter innanför. Vi stod handfallna inför hur vi skulle gå till väga för att tvinga in bordet på plats. Dolly-männen klurade lite och likt Baltazar kom de på det. Vi nyttjade tving och några rejäla plankor mellan stöttorna för att få spänn mot en planka som gick ner till bordet. Lätt som en plätt! Förra året lärde vi oss tillräckligt om infästning för att denna gång göra rätt på första försöket. Det blev två rejäla ekspikar vid främre lasken. Lite lindrev under skallen och doppade i tjära ska de nog göra sitt jobb i många år. Med tanke på det fenomenala skicket på de spikar jag drog ur spanten för några veckor sedan bör de hålla femtio till hundra år. Min svåger trampade på en över hundra år gammal spik i somras. Han fick åka till sjukhuset och få sig en spruta. Men så var det ju inte en sån spik man har till sitt träfartyg heller.

Vi nöjde oss med denna infästning idag eftersom jag fick ont i handleden och ville spara mig. Resten sitter med tving så länge.

20140828_131239[1]

20140828_131714[1]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: